02 decembra 2007

HIGHWAY je už za nami


Členovia lokálnej pobočky Nitra sa zúčastnili najväčšej národnej konferencie tohto roku – HIGHWAY – 15.-18. novembra, Tatranská Štrba, hotel Rysy.

Každoročne sa na najväčšej národnej konferencii roku stretnú všetci členovia AIESEC Slovensko, a ani tohto roku tomu nebolo inak. Na Highway, ktorá sa konala v zasnežených Tatrách sa zúčastnilo všetkých sedem kolálnych pobočiek, čo znamená viac než 200 delegátov. Keďže som na miesto určenia, do hotela Rysy, dorazila ako prvý delegát, mohla som pozorovať ako postupne prichádzajú jednotlivé skupiny v sprievode dobrej nálady a hlučných pokrikov, ktoré boli naozaj originálne.

Hneď po ubytovaní sa začal prvý bod z dosť nabitého programu nasledujúcich štyroch dní. Na tzv. Opening plenary sme sa zoznámili s našimi drahými Chairs. Highway sa skladala akoby z dvoch konferencií súčasne. Prvá pre newies, tú mala na starosti Anisha z Malayzie a druhá pre oldies tú mal zase pod patronátom René z Nemecka.

Na konferenciách tohto druhu je zaujímavé najmä to, že sa môžete stretnúť s mnohými ľuďmi z rôznych krajín a kultúr, ktorí majú na život a svet iný pohľad a názor. Pre mňa bola veľmi zaujímavá večera s našou chair Anishou. Dosť zaujímavé bolo zistenie, že niekde na svete nepoznajú takú samozrejmosť ako je pre Slovákov jablko. Anisha zase prvý raz v živote videla sneh, a to hneď obrovskú kopu, v našich veľhorách ho totiž napadlo neúrekom.

Highway priniesla jej účastníkom i mnoho užitočných informácií a vedomostí ktoré im boli najprv formou prezentácii odprednášané a následne si ich mohli na praktických príkladoch vo svojich homegroups precvičiť. Z oblasti predaja sme dostali zaujímavé školenie od firmy Procter & Gamble a určite nikto nezabudne na úžasnú reč Marcusa Orlovského z Bryanston Square. Ďalej sme sa mohli zdokonaliť i vo svojich prezentačných a komunikačných schopnostiach a formou simulácie sme si vyskúšali priebeh celého procesu zahraničnej stáže.

Popri vedomostiach sme si užili i kopec zábavy na rôznych večerných akciách ako Trafic Light party, kde sa ľudia zabávali úmerne k tomu akú farbu mali na sebe oblečenú, ďalej Topalky, kde sme si mohli overiť, kto koľko a ako rýchlo zvládne a Global Village, kde sme spoznávali rôznorodosť kultúr zúčastnených krajín. Okrem spomínanej Malayzie a Nemecka sa na konferencii zúčastnili i zástupcovia krajín ako: Anglicko, Brazília, Čína, Litva, Poľsko, Rumunsko, Ukrajina.

Na koniec môžem skonštatovať, že Highway splnila svoj účel a ľudia ktorí na ňu prišli s dobrou náladou odchádzali s ešte väčším úsmevom, obohatení o nových priateľov, vedomosti, zručnosti a nezabudnuteľné zážitky. Ja osobne som takýto pocit mala, a už sa veľmi teším na ďalšiu konferenciu, ktorá sa plánuje na február budúceho roku, kde určite zažijeme kopec zábavy, rovnako ako v Tatrách.

Žiadne komentáre: