26 marca 2009

Môj denník z Rumunska - EuroXpro 09



Pretože medzinárodné konferencie majú byť nezabudnuteľné a hneď po prvých spoločne strávených minútach sa roztočilo koleso s takmer až neuveriteľnými zážitkami a verte nám bolo by viac ako sebecké sa s Vami o ne nepodeliť, rozhodli sme sa, že v každej voľnej minúte (ak také budú) Vám napíšeme ako to tu beží :)

O našej ceste do Rumunska (hlavne po pristáti) môžeme hovoriť o dobrodružstve. Let prebehol viac menej pokojne. Už sme sa tešili, že nás budú čakať ľudia s transparentmi, no ako sa ukázalo naša radosť bola predčasná. Keď o nás nikto ani po 20 minútach nejavil záujem, rozhodli sme sa, že kontaktujeme CC team. Po Mojcov telefonáte, nám bola jasné, že nikto pre nás nepríde. Odkázali nám, že: máme prejsť cez diaľnicu a nasadnúť na MHD ktorá nás privezie bližšie k hotelu, nemôžeme platiť eurom a musíme si zameniť peniaze (po 22. hodine - ďakujeme letiskovej zmenárni), lístok na MHD si však nemôžeme kúpiť, lebo už je veľa hodín, tak sa máme dohodnúť so šoférom MHD (všetci dúfame, že bude vedieť po anglicky, pretože po rumunsky nevieme). Nakoniec sa všetko podarilo a vystúpili sme na opačnom konci Bukurešti. Inštrukcie nás smerovali na zelenú pumpu. Natešení, že si kúpime niečo na jesť sme išli k pokladni, kde nám povedali, že nemôžeme platiť kartou (mali terminál) ani eurom. Čakáme pred pumpou a nikto stále nechodí, začína pršať :( Zisťujeme, že v Rumunsku miesto mačiek po uliciach behajú psy. A čakáme, a čakáme ... a zrazu na druhej strane námestia je tiež zelená pumpa. No čo už stáli sme na tej zlej. Za dve minútky dobehol zadychčaný člen CC tímu. Keď som neskôr zbadala krásny hotel, ubytoval nás milý recepčný a každý dostal jednu pizzu, odpustila som aj to, že nás nechali na letisku.
Nakoniec mi ešte nedá nespomenúť, že keď sme prišli na izbu, dvere na záchod a sprchu ktoré boli súčasťou spálne mali "dvere" z číreho skla :) ešte že som bývala so Stelou a Saškou. Pred polnocou sme začali tvrdo makať na rozvrhu stretnutí s delegáciami z krajín, kde chceme nadviazať spoluprácu a ktoré nás stihli osloviť, že sa chcú tiež s nami stretnúť. Už čoskoro si môžete prečítať o ďalších dňoch z ďaleko blízkeho Rumunska. Budeme sa snažiť aktualizovať správy čo najčastejšie. Enjoy it.

Začal sa prvý riadny deň konferencie pre našu delegáciu. Samozrejme sme zmeškali raňajky. Po miernom chaose s kuframi delegátov, ktoré sa nezmestili do vstupnej haly, nás pripravené autobusy odviezli do malého divadla, kde bolo pripravené pódium na jednominútové predstavenie (roll call) každej krajiny. Približne 200 ľudí sa mi teraz zdá bližších a pomaly sa začínam učiť kvantum cudzokrajne znejúcich mien. No poviem Vám, že je to výhoda mať meno Lucia ktoré je v rôznych obmenách známe po celom svete. Ľudia nemajú až taký problém si ho zapamätať. Presúvame sa do neďalekej budovy, na podujatie nazvané World student caffe kde už na nás čakajú rumunský študenti. Zažili sme nádherné dve hodiny pri káve v skupinách vytvorených z ľudí z celého sveta a postupne sme si porozprávali o tom ako to vyzerá v súčasnosti v našich krajinách. V mojej skupine som sa od Taliana dozvedela ako je to s talianskou mafiou, od Ukrajinca čo sa deje s plynom, Columbia porozprávala o dvoch pohľadoch krajiny na Hugo Chavez a mám prehľad o situácii v Rumunsku, Bulharsku, Bosne a Hercegovine, Brazílii a Španielsku. Ako náš Adam proaktívne povedal v interview pre Rumunskú televíziu, mnoho krajín má podobné problémy a práve takéto stretnutia by mohli priniesť riešenia, ktoré by si mohli krajiny osvojiť a pomohli by si nimi. Myslím si, že počuť o probléme z médií a od ľudí ktorý s týmito problémami žijú je veľký rozdiel. Som šťastná, že patrím medzi tú druhú skupinu ktorej názory nie sú podsúvané ale si ich môžem vytvoriť sama. Po WSC sme prešli k autobusom, ktoré nás z hlavného mesta odviezli do hotela na pobreží čierneho mora, kde sa bude odohrávať zvyšok konferencie. Hotel je perfektný. Podarilo sa nám ubytovať medzi prvými - wau. Deň hodnotím dosť pozitívne. Spoznala som kopec ľudí z celého sveta a mám kopec nových nápadov, ktoré si pomaly triedim v hlave.

... a tak ďalej, je toho naozaj veľmi veľa. Ak chcete vedieť ako vyzerá taká medzinárodná konferencia, všetky zaujímavé veci sú spísané deň po dni. Môj kompletný denník nájdete na novom prezidentskom blogu http://prezidentka.blogspot.com/ - je čerstvo vytvorený a je vo výstavbe.

Vaša Lucka

Žiadne komentáre: