22 januára 2008

Stážista Andy



Naša lokálna pobočka AIESEC v Nitre privítala medzi sebou stážistu z Veľkej Británie.

Jednou z hlavných aktivít, ktorými sa zaoberajú členovia AIESEC, sú aj zahraničné stáže študentov. Aby sa takáto stáž mohla uskutočniť, je potrebné nájsť firmu, ktorá by o stážistu mala záujem a potom na základe jej požiadaviek nájsť vhodného kandidáta (stážistu), ktorý by vyhovoval svojimi profesnými i jazykovými znalosťami.

V novembri 2007, na ponuku firmy AMI, s. r. o., ktorá sa zaoberá výrobou a predajom elektrických účelových svietidiel, zareagoval potenciálny stážista z Birminghamu, Andy Lau. Firma jeho ponuku taktiež akceptovala. Nasledovala príprava jeho príchodu. AIESEC vybavil Andymu všetky potrebné dokumenty ako napríklad pracovné povolenie, zabezpečili sme mu ubytovanie a všetko čo potrebuje ku každodennému životu v cudzej krajine.

V nedeľu 6. januára, konečne nastal dlho očakávaný deň. V podvečerných hodinách na Bratislavskom letisku Andyho čakali zástupcovia AIESEC. Týždeň, ktorý nasledoval bol pre Andyho určite náročný. Musel si zvyknúť na novú krajinu, ľudí a musel vybaviť všetky potrebné úradné záležitosti. S tým sme mu však s radosťou pomáhali. 10. januára ho do Nových Zámkov, kde firma AMI sídli, spolu so mnou sprevádzala aj prezidentka našej lokálnej pobočky. Prvý deň v práci prebehol bez akýchkoľvek problémov. Andy sa zoznámil so svojim budúcim pracoviskom a taktiež s príjemným pracovným kolektívom, ktorého mnohí členovia hovoria plynule po anglicky. Firma AMI až 30 % svojej produkcie exportuje do zahraničia, a práve toto je jedna z oblastí, ktorej sa bude Andy počas polročnej stáže zaoberať.

Po úradných a pracovných povinnostiach však nastal víkend a Andyho čakalo malé prekvapenie. Nitrianska pobočka spolu s dvomi Bratislavskými zorganizovali v sobotu 12. januára pre svojich stážistov Welcome party, ktorá sa konala v podniku Smíchovská Perla v Bratislave. Okrem Andyho z UK, sa jej zúčastnili aj stážisti z Brazílie, Poľska, Rumunska, Ruska a USA, takže o multikulturálne prostredie nebola núdza.

Pre členov AIESEC v Nitre bude jeho návšteva veľkým prínos, pretože okrem zlepšenia angličtiny sa môžeme dozvedieť viac o odlišnej kultúre v inej krajine a u Andy-ho to platí dvojnásobne, pretože jeho rodičia sú pôvodom z Hong Kongu.

Žiadne komentáre: